DOĞAN CÜCELOĞLU - ''İNSAN İNSANA''

 



Rahmetli ve çok kıymetli duayen yazar Doğan Cüceloğlu'nun ''İNSAN İNSANA'' kitabını kendi gözümden yorumlayacağım sizlere bu yazımda...

İnsan İnsana kitabını, bölüm hocamızın ''iletişim için mutlaka okumalısınız arkadaşlar.'' Söyleminden sonra kulağıma küpe edip almamla tanıma fırsatım oldu. Açıkçası bu döneme kadar da kitap okuma alışkanlığı olmayan bir kimse olup kendimi zorlamak ve bölümümün taşkınlığıyla da Doğan hocanın pek kıymetli eserinin benim için doğru adres olacağından emindim. Öylede oldu...

Kitap gündelik hayattaki yapılan yanlış konuşmalar, ifadeler belirli algıları nasıl yıkabiliriz bunlar hakkında bizi aydınlatıyor. Coğrafya kaderdir elbette. Fakat biz kader kurbanları değiliz. Beynimizi, algımızı, bakış açımızı, hitabımızı değiştirmek severek gözlemek, saygı duymak... tüm bunlar hep bizim elimizde. Kulağa hoş gelen ama yanlış anlam çağrıştıran her ifadenin nasıl tolere edilebileceğini hoca bize çok güzel ifade ediyor. Elinden geldiğince halk diline inerek ve örneklerini çoğaltıp yer yerde testlerle algımızı açıp dikkatimizi çekmeyi gayet güzel başarmış bu kitabında da. İşinin piri olmak bu olsa gerek tabi ki. 

İnsanların kendini tanımadan başkalarını tanımaya çalışmasının erken bir davranış olduğunu, saygının kıymetini, sevgideki emeği, anlaşmak ve anlaşılmakta ki incelikleri, empatiyi, vurguyu size öyle naif işliyor ki okurken kendinizi görür gibi oluyorsunuz bu da kitabı elinizden düşürtmüyor. Çünkü hayatta her alanda iletişim baş tacıdır. Bu inkar edilemez bir değerdir. İletişim yalnızca konuşmakta değildir. Gözlerle yapılan iletişim, temasla yapılan iletişim de bu alana dahildir.

Hayatımızı kolaylaştıran iletişim yani 'iletmek, aktarmak' derdimizi kendimizi ifade etmek, çok kapsamlı şekilde her an bizimledir aslında. İş hayatında, evde, sokakta, apartmanda, okulda... Kimi zaman resmi kimi zaman halk diliyle ve samimi...

Aynı zamanda kitapta benim kendimde gördüklerimin dışında tüm terimlerde yer almakta. Psikolojik ve sosyolojik hepsi insana dair aydınlatıcı, bilgi birikimini arttıran terimler. Hal böyle olunca sizdeki bilgi katsayısıda yükseliyor. Bilgiye sahip çıkan, öğrenmeyi seven ve yeni şeyler öğrendikçe bundan haz alan biriyseniz bu kitapta sizi bu anlamda yüceltecektir hiç şüpheniz olmasın.

Unutmayın ki ''İnsan, ilişkileri içinde sürekli olarak yeniden tanımlanan bir varlıktır.'' Doyumlu ve mutlu bir yaşam için kendinizi yeniden tanımlamada kullanacağınız bilgi ve becerileri, İNSAN İNSANA'da bulacaksınız.

Toparlayacak olursak 

İNSAN İNSANA'yı okuduktan sonra, çevrenizdeki ''iletişim kazalarını'' görebilecek, kendinizi ve sevdiklerinizi bu ''kazalar''dan koruyabilme olanağını bulabileceksiniz. 

Ve kitabın içinden yüreğimi hareketlendiren bir şiirle yazımı sonlandırıyorum.


Yola çıkınca her sabah
Bulutlara selam ver
Taşlara, kuşlara
Atlara, otlara 
İnsanlara selam ver.
Ne görürsen selam ver.
Sonra çıkarıp cebinden aynanı
Bir selam da kendine ver.
Hatırın kalmasın el gün yanında 
Bu dünyada sen de varsın ! 
Üleştir dostluğunu varlığa,
Bir kısmı senide sarsın.

Üstün Dökmen

Yorumlar

Popüler Yayınlar